A holdfázisok és mindennapjaink

A holdfázisok és az egészség

Huszonnyolc napos pályája során a Hold végigvándorol az összes állatövi jegyen. Mindegyikben egy-két napig időzik. A holderők és az állatövi jegyekből kiinduló asztrológiai hatások kombinációjából különleges impulzusok keletkeznek, melyek elsősorban az emberi szervezet, de a kertészkedés és a földművelés szempontjából is igen jelentősek.
- A testrégiók: Minden egyes jegyhez tartozik néhány testtájék vagy szerv. Amikor a Hold éppen abban a jegyben jár, a hozzárendelt testrégiókat egyrészt rendkívül megviseli a nagy megterhelés, másrészt viszont különösen fogékonyan reagálnak a tehermentesítésre, az ápolásra és a kezelésre. A sebészeti beavatkozásokat ilyenkor ajánlott elkerülni.
- Piros napok - növekvő Hold: A Hold növekedése idején az érintett szervek, illetve testtájékok igen jól hasznosítják az építő és az erősítő anyagokat. Minél közelebb van időben a holdtölte, annál hatékonyabb a kezelés.
- Kék napok - fogyó Hold: A legalkalmasabb időszak a tisztító, a méregtelenítő és a salaktalanító kúrák elvégzésére. Minél kevesebb nap választ el az újholdtól, annál erősebb a hatás.

Táplálkozás

A megfigyelések szerint szervezetünk egyes időszakokban bizonyos táplálékokra - só, szénhidrát, zsír, fehérje - különös módon reagál. Gyakran előfordul, hogy egy meghatározott időpontban ezek meglepően könnyen felszívódnak és feldolgozódnak. Néha pedig éppen az ellenkezője történik. Ilyenkor az a legokosabb, ha elkerüljük ezeket az élelmiszereket.
Próbáljunk erre figyelni, ugyanakkor hagyatkozzunk saját tapasztalatainkra az ételek kiválasztásánál, nehogy például a túlságosan jó értékesítés miatt végül meghízzunk vagy betegek legyünk.
- Só: A földjegyek speciális sóminőséget hoznak létre.
- Szénhidrát: A vízjegyek a szénhidrátminőséget befolyásolják.
- Zsír: A levegőjegyek a zsiradékok hatását segítik elő.
- Fehérje: A tűzjegyek meghatározzák a fehérjeminőséget. Amikor a Hold ezekben a jegyekben tartózkodik, a fehérjetartalmú ételek serkentik a sejtfelépítést, fokozzák a fizikai erőt és a lelki energiát.

Időjárás

Az állatövi jegy, amelyben a Hold éppen jár, bizonyos mértékig meghatározza az aznapi időjárást.
- Hideg napok: A földjegyekre hűvös mikroklíma jellemző, akkor is, ha a levegő hőmérséklete magas. A felhők feloszlanak, a lehűlés érzékelhetővé válik, és jobban fázunk.
- Víznapok: A vízjegyek gyakran hoznak csapadékot. Még ha süt is nap, a talaj és a fű általában nedves, hűvös. Különösen növekedő Hold idején válik ez a hatás erőteljessé.
- Fénynapok: Amikor a levegőjegyek határozzák meg az időjárást, a fénysugárzás intenzívebbé válik. Borús napokon is szemmel láthatóan világosabb van.
- Meleg napok: Jó az alaphangulatunk, az időt kellemesnek, aránylag melegnek és enyhének érezzük a tűzjegyek hatásának köszönhetően. Ilyenkor szívesen kirándulunk.

Testápolás, háztartás

A testápolásra vonatkozóan is találhatunk néhány értékes információt a holdnaptárban.
- Hajvágás: A hajvágást mindig oroszlánnapokra időzítsük: ha ez fogyó Holdkor történik, a haj szerkezetében lényeges javulás várható, ha növekvő Holdkor, a haj sokkal gyorsabban nő. A zsíros, korpás haj, valamint a hajhullás kezelése is eredményesebb ezeken a napokon.
Lehetőleg ne menjünk fodrászhoz halak- vagy ráknapokon.
- Dauerolás: A szűznapokon a dauer szebb és tartósabb lesz.
- Lábmasszázs: A reflexzónamasszázs a halak napjain a leghatékonyabb.
- Bőrápolás: A tisztátlan és agyonstrapált bőr ápolását fogyó Holdkor gezzük. Ugyanez vonatkozik a pattanásokra, a mitesszerekre vagy a szemölcsökre is.
A bőrmegújító kúrákhoz viszont a növekvő Hold időszaka (különösen a baknapok) az alkalmasabb.
- Körömápolás: A manikűrözés is baknapokon történjen, mert ilyenkor körmeink ellenállóbbak.
- Takarítás: A nagytakarításhoz feltétlenül fogyó holdfázisba eső levegőnapokat válasszunk.
- Mosás: Fogyó Holdkor, víznapokon a ruha kevesebb mosószerrel is tisztább lesz.
- Pénzügyletek: Pénzügyeinket növekvő Hold idején, földnapokon érdemes intézni.