Fel- és leszálló Hold

Létezik még két, elsősorban a növényvilág számára fontos holdminőség is, melyeket érdemes figyelembe venni a kertészkedésnél, az orvosi beavatkozások optimális időpontjának meghatározásánál, vagy a háztartásban, munkánk hatékonyságának fokozására. Ezek a holdminőségek - egyébként semmi közük a holdfázisokhoz - a Hold csillagászati útjából adódnak. 

A fel- és leszálló Hold megértéséhez, azt kell képzelnünk, hogy Földünk a középpont, és minden körülöttünk forog! :-)

Mindent úgy, ahogy őseink látták, vagyis a Földről föltekintve!

A Földről nézve minden - a Hold és a Nap is - a Föld körül kering.
Ebből a nézőpontból az égbolt mozgásában rendszeresség figyelhető meg.
Akár úgy is tekinthetünk rá, mint egy hatalmas kozmikus órára.
A Földről nézve tehát a Nap és a Hold egy meghatározott pályán kering a Föld körül.A Hold pályája 5 fokos szögben tér el a Nap pályájától, amelyet az asztrológiában ekliptikának neveznek.
Ennek a következménye, hogy a Hold 14 napig felszálló és 14 napig leszálló ágban van.
14 napon keresztül a Hold mindig egy kicsit magasabbra emelkedik, majd amikor a legmagasabb pontját eléri leszálló ágba kerül, és 14 napon keresztül napról-napra ereszkedik, egészen a mélypontjáig.
Mindehhez kapcsolható még különböző csillagok csoportosulása - asztrológiából ismert állatövi jegyek csillagképei. Mégpedig úgy, hogy a Földről nézve, a Hold melyik csillagkép csillagaival együtt látható.

A Hold legmagasabb pontját mindig az Ikrek csillagképben éri el.A legalacsonyabb ponton pedig a Nyilas csillagképpel látható.

A Hold legalacsonyabb és legmagasabb pontjait nevezzük a fordulópontnak.
A Nap éves ritmusát a téli és nyári napfordulók tagolják, a Holdnál ez a ritmus havonta figyelhető meg.

A Holdnál ugyanúgy mint a Napnál a felszálló ág a növekedéssel és kiteljesedéssel hozható összefüggésbe, míg a leszálló szakasz az érleléssel és a visszahúzódással.


- A felszálló Hold: Keresztülhalad a téli és a nyári napforduló közötti jegyeken, tehát a Nyilason, a Bakon, a Vízöntőn, a Halakon, a Koson és a Bikán, illetve az Ikreken, ahol is eléri fordulópontját.
Ezt az időszakot a természetben a talaj feletti növekedés és fejlődés jellemzi. Ilyenkor a Föld leadja mindazt, amit felhalmozott. Itt a legmegfelelőbb alkalom a gyümölcsfák nemesítésére.

- A leszálló Hold: Keresztezi az összes jegyet júniustól decemberig, tehát az Ikreket, a Rákot, az Oroszlánt, a Szüzet, a Mérleget és a Skorpiót, illetve a Nyilast (fordulópont).
Ez az érés és a szüret ideje. A Föld életében a befogadás fázisa. A fejlődés a talaj alatt fokozódik, így ekkor legpraktikusabb például metszeni.