Új világkép - 1 millió forintból ökoház

Miért érdemes vidékre költözni? Hová? Mekkora területen érdemes gazdálkodni? Mit érdemes termeszteni?


 A fenti film fő témája: ha az emberi társadalom továbbra is ilyen mértékben folytatja a Föld tartalékainak fölélését, akkor el fogja pusztítani az élővilágot és önmagát is. Ez a kisfilm a gazdálkodásnak egy olyan lehetséges alternatíváját mutatja be, amely a természetben zajló ökológiai folyamatok minél teljesebb érvényesítését javasolja megoldásként az ember élőhelyén, és szükségletei megtermelése során. 
Tim és Rebecca úgy döntöttek, hogy abbahagyják a természetfilmek forgatását, és helyette átveszik Rebeccáék családi farmjának a kezelését. Előtte még elkészítették utolsó filmjüket a közelgő energiaválság hatásáról a mezőgazdaságra és néhány lehetséges válaszról. 



Milyen házat építsek? A jövő építészete:


Simon, miután megtalálta az ideális terepet, maga építette fel különleges otthonát mindössze négy hónap alatt családi és baráti segítséggel. 


Becslése szerint 1000-1500 munkaórát és 3000 fontot (cirka egy millió ft) áldozott a projektre. 
Mindez nem is lenne akkora dolog, ha Simon szakmabeli lenne, de semmilyen építészeti képzésben nem részesült és gyakorlata is csak minimális volt, amikor belefogott az építkezésbe. 

Állítása szerint bárki utána tudja csinálni, önbizalom, kitartás, önképzés és kreativitás kérdése az egész.

Több dolog is motiválta a különleges otthon megépítésére. Egyrészt fontosnak tartotta, hogy elrugaszkodjon azoktól a szokványos megoldásoktól, amiket a fogyasztói társadalom erőltet az emberekre. 


Ezen kívül természet-közeli életformára vágyott, melyben a környezettudatosság és a megújuló energiaforrások játsszák a főszerepet. 

A legfontosabb azonban az volt számára, hogy ilyen környezetben és elvek szerint nevelhesse két gyermekét. Az eredmény magáért beszél, érdemes elgondolkodni rajta.


Simon Dale saját weboldala.

További fotók, angol nyelvű cikkel.



A ház teljesen beleépül a környezetbe, erős gallyakból, földből és szalmából készült. A tetőt fű nőtte be, az ablakok és a ház belsejéből a derékszögek teljesen eltűntek. Ami az igazán meglepő ebben, hogy a házat teljesen természetes alapanyagokból építette Simon Dale a családjának. Az otthon a tervek papírra vetése után négy hónappal már el is készült. „Mindenki megépítheti a saját házát. Nem kell más, csak önbizalom, fizikai állóképesség és néhány barát, akik segítenek" – mondta Dale. 

teljesen_onfenntarto_01

Az öko-ház válasz a pazarlásra és a forráshiányra. Vizet a közeli forrásból, meleget a fakályhából, áramot pedig a napfénytetőből nyernek, a hűtő léghűtéses. Az alacsony energiafogyasztású házikó teljesen önálló, Simon és családja nem függ se áram- se gázszolgáltatótól. A lakhatás eme formája megadja a lehetőséget egy egyszerűbb, természetközelibb életre – jelentette ki a családfő. Dale háza minta lehet, ugyanis Wales egyik területén egy teljes ökofalut terveznek, ahol sok kicsi "hobbit-ház" sorakozna egymás mellett. 

A tulajdonos, Simon Dale néhány tanácsa azoknak, akik hasonlóra vállalkoznak 
„A képeken egy ház látható, amelyet a családom számára építettem. Az építésben segített az apósom, az arra járók és az áthívott barátok. Négy hónappal a kezdés után már beköltözhető és lakájos is volt. Körülbelül 1000-1500 munkaórába és 3000 fontba került a beköltözésig. Ez nem sok, ha a lakásvásárlási árakkal hasonlítjuk össze. A házat a környezetre való maximális tekintettel építettük, ezért egyfajta viszonzásként egy egyedülálló lehetőséget kaptunk, hogy a természethez közel éljünk. A saját magad építészének lenni szórakoztató, élvezhetsz és alkothatsz egy olyasvalamit, ami egyrészt a saját egyéniséged, másrészt pedig a föld része, nem pedig egy sorozatgyártott, doboz formájú valami, ami a maximális profit és az építőipar kényelme érdekében épült. A természetes anyagokból való építkezéssel kizárod a gyártók profitját és a karcinogén mérgek keverékét, amik megtöltik a modern épületeket."

teljesen_onfenntarto_02

17 kulcsfontosságú pontja a dizájnnak és a szerkezetnek: 
1. Legyen domboldalba ásva, az alacsony vizuális behatás és a védelem érdekében. 
2. A fejtésből származó kő és sár felhasználható a támfalhoz és az alaphoz. 
3. Készíthetünk tartószerkezetet a hulladék fából, amit a környező erdőből is beszerezhetünk. 
4. Az önmagát tartó tetőszerkezetet nagyon könnyű megcsinálni és esztétikus is. 
5. A szalmabála kiváló hőszigetelő a falakban, padlóban és a tetőben egyaránt, ráadásul könnyű beépíteni. 
6. Műanyag fólia, sár és gyepréteg a tetőn, nyugtató és csökkenti hatásunkat a környezetünkben. 
7. Mészvakolattal a falak légáteresztőbbek és energiatakarékosabb is az előállítása.(A cementes vakolathoz képest.) 
8. Az újrahasznosítható fahulladék felhasználható a padlóhoz és különféle kellékekhez. 
9. Bármi, amire szükséged van megtalálható valahol egy szeméthalomban (ablakok, égők, vízvezetékek, vezetékek...) 
10. Kandalló a fűtéshez – a tűzifa megújuló és rengeteg van a közelben. 
11. A füst egy nagy kőből és gipszből készült kúpon megy át, hogy lassan távozzon és adja le a hőt. 
12. A hűtőt levegő hűti, amely az alapon keresztül, a föld alól érkezik. 
13. Tetőablak segítségével természetes fényt kapunk. 
14. Napelemek a világításhoz, zenehallgatáshoz, számítógéphez. 
15. Víz nyerhető a közeli forrásból. 
16. Komposzt WC. 
17. A tetőről lefolyó víz összegyűjthető egy tárolóban a locsoláshoz. 

teljesen_onfenntarto_04

Használt szerszámok: láncfűrész, kalapács és egy hüvelykes véső, ennyi. Ja és nem vagyok egy építőmester vagy asztalos, a tapasztalatom egy hasonló ház két évvel ezelőtti építéséből és pár apró házkörüli munkából származik. Ez a fajta épület mindenki számára elérhető. A főbb szükséges képességeim a testalkatom, a hit önmagamban, a kitartás, és persze a barátok, akik támogatást adtak - állítja Simon Dale. 

Kellett egy családi ház, de nem tudtuk volna a jelzáloghitelt fizetni 
Ez az épület egy része a kis behatású, más néven permakultúrális életvitelnek. Ez a fajta élet arról szól, hogy harmóniában éljünk a természettel és önmagunkkal, valamint mindent egyszerűen és csak a szükséges technológiát használva oldjunk meg. "Ezen típusú alacsony költségű, természetes épületeknek van létjogosultságuk, nem csak a fenntarthatóságuk miatt, hanem a bennük rejlő lehetőség miatt is, amitől a házak megfizethetőbbek lehetnek, és az emberek közelebb kerülhetnek a természethez, így egyszerűbb, fenntarthatóbb életet élhetnek. Például ez a ház azért készült, mert szükségünk volt egy családi házra, de nem tudtunk volna lakbért, vagy jelzálogot fizetni." - meséli Simon Dale. 

teljesen_onfenntarto_03

Simon Dale mondatai pontosan rávilágítanak arra a kiszolgáltatott függésre, amiben manapság kénytelenek vagyunk élni, ebbe beletartozik az áram-, gáz-, vízszolgáltatástól a lakáshitelig minden. A Dale család jó példa arra, hogy kreativitással, elhatározással és kitartással bármi megvalósítható! 


Az, hogy formailag ki milyen házat tervez magának, csak ízlés kérdése. Erre jó példa Ferdinand Cheval, francia postás háza, amit a semmi közepén két kezével épített fel. Nemrég beszélgettem Szarvas Ildivel, akitől először hallottam a "Cheval-Palotáról". Utánanéztem a történetnek, íme:

Le Palais Du Facteur Cheval-Álompalota Ferdinand Cheval {1836-1924} Hauterivesben

Egy postás remekműve A Franciaországban található különös, eklektikus épületet az első kődarabtól az utolsóig Châteauneuf-de-Galaure-ben született Ferdinand Cheval építette. 

A férfi eredetileg péknek tanult, azonban otthagyta a forró kemencéket és postásként tevékenykedett. 1879 áprilisában saját bevallása szerint megbotlott egy kőben, s megihlette annak formája. Másnap visszatért a helyszínre és további kődarabokat kezdett gyűjteni. 

A következő 33 évben Cheval a levelek kihordása közben további köveket szedett össze, s nekiállt, hogy felépítse a Palais idéal-t, vagyis az ideális palotát. Eleinte a zsebében hordta az építőanyagot, később már egy kosárral indult kézbesítő-körútjaira, végül azonban már egy talicskát is magával vitt. Gyakran éjszaka dolgozott, egy olajlámpás fényénél, s így építette fel a hindu mitológia és a Bibliából ismert motívumokat idéző palotát, amelynek bejáratánál egy táblán az áll: 

„egyetlen ember keze munkája”.





S ha az embernek hite is van a munkához, az Égiek is segítik. Böjte Csaba így fogalmaz: "férfihoz méltó alkotni, megálmodni valamit és megvalósítani..."




Anasztázia


Kertünk kialakításához még egy gondolat. Évekkel ezelőtt (2005) olvastam először Anasztáziáról, a remetenőről, aki a szibériai tajgában él. Nagyon megérintettek üzenetei, amivel onnan próbálja felébreszteni embertársait.


Anasztázia minden könyvében beszél az egyhektáros családi birtokról, mely képes biztosítani egy család megélhetését és nemcsak fizikai hanem szellemi teret is ad az ott élő család jól-létéhez. A családi birtokok létrehozása egyre többünkben megfogalmazódik.



Íme néhány gondolat Anasztázia és Vlagyimir beszélgetéséből:

„Minden embernek gyönyörű kertben kell élnie. Szükséges továbbá, hogy a Földön élő minden ember saját maga családi fát ültessen és azt nevelje. Ez a fa marad ivadékaira, mint jó emléke, ha majd meghal. A fa ivadékai számára még a levegőt is tisztítani fogja. Mindannyiunknak jó levegőt kell lélegeznünk.”

„Először is válassz magadnak a Földön található összes, számodra lehetséges hely közül egy olyat, amely megtetszik neked. Itt vásárolj magadnak örök időkre egy hektárnyi területet.”


„Telkünk parlagon heverő föld. A parlagot élő kerítés veszi körül. De ennek még háromnegyedét, vagy a felét erdősítjük, különböző fákkal ültetjük tele. Az erdő szélén, amely érinti a maradék földet, élő sövényt ültetünk, olyan bokrokból, hogy ne jussanak át rajta az állatok és ne tapossák le a beültetett növényeket.


Az erdőben szorosan egymás mellé ültetett facsemetékből egy olyan kis legelőt alakítunk ki, ahol állatok, például egy-két kecske legelészik majd. De az ültetvényekből lehet hajlékot készíteni még tojó tyúkoknak is.

A telken két ár (egy ár = 100 m2) nagyságú nem túl mély tavat ásunk. Az erdei fák, bokrok közé málnát és ribizlit ültetünk, a szélére pedig erdei szamócát. Majd később, amikor a fák az erdőben megnőnek, egy kissé felcseperednek, lehet közéjük három odvas rönköt állítani a méhek részére. 


A fákból még kis lugast is ültethetünk, ahová majd a barátaiddal vagy gyermekeiddel bújsz a hőség elől, ahol kedvedre szórakozhatsz velük. Élő nyári hálószobát is készítünk és neked egy alkotói műhelyt. Hálószobát a gyermekeknek és vendégszobát.

-Hát ez aztán! Ez nem csak erdő lesz, hanem kész kastély.


Csakhogy ez a kastély élő lesz, örökké növő, önmagát megújító. Így tervezte ezt meg az Alkotó. Az embernek csak az a feladata, hogy mindennek megszabja rendeltetését. Mindennek saját ízlése, szándéka és értelme szerint.
Ahhoz, hogy az ember meg is tudjon élni, egy veteményes kertet kell létesítenie. 


-Ám a kerti munka bizony jól megizzaszt!


Hidd el Vlagyimir, hogy a kertet úgy is meg lehet tervezni, hogy túlságosan ne kössön le téged. Itt is mindenekelőtt csak figyelni szükséges. A fűben nőhetne a zöldség, a leggyönyörűségesebb paradicsom, de uborka is úgy, ahogy az erdőben minden nő. Ízük sokkal kellemesebb lesz és több hasznot hoz szervezetednek, ha körülöttük nem csak a puszta föld lesz.


-És a gyom? A kórokozók, a bogarak nem teszik őket tönkre?


A természetben egyáltalán nincs semmi fölösleges, még a gyom sem haszontalan. Az embernek kárt okozó bogarak sincsenek.

-Hogyhogy nincsenek! Na és a sáska, vagy például a krumplibogár, az az undok féreg, felfalja a krumplit a földeken. 

Igen, felfalja. Éppen ezzel mutatja az embereknek, hogy tudatlanságukkal megbontják a Föld autonómiáját. Ellentmondanak a Teremtő Isteni Szándékainak. Hát hogyan lehet minden évben egy és ugyanazon a helyen a Földet marcangolva szántani csökönyösen újra és újra? A még be nem hegedt sebet kaparókkal egyre újra széttúrni, s közben még azt követelni tőle, hogy sebeiből az ember számára áldás származzon. A krumplibogár vagy a sáska hozzá sem ér ahhoz a telekhez, amelyet most mi rajzolunk. Amikor nagy, együttes harmóniában nő minden, akkor a növénytermesztőnek harmonikus termésben van része.”

Anasztázia hirtelen vidám lett. Kézen fogott, s vonszolt magával a tóhoz, ahol a part homokos volt… Azt mondta: most, gondolatban házat fogunk építeni! ...”
/Vlagyimir Megre: A teremtés/




Molnár V. József - A magyar ház szentsége (tíz részes előadás)