Frida Kahlo

Frida Kahlo (1907 július 6. 08:35 AM. Coyoacán, Mexico)
Amikor ránézek egy képletre, két dolog, ami elsőre biztosan érdekel: a Holdfázis és a Felszálló holdcsomó… Lássuk Fridánál, milyen is ez az inkarnáció. Miért jött le? Mennyire fajsúlyos ez a leszületés?

A Fekete holdsarló fázisban születettek feladata már nem a „kiteljesedés, megismerés, növekedés”, hanem a beérés, a nagytakarítás, a teljes elengedés, és a tudás, tapasztalás esszenciává sűrítése, desztillációja is. Tömény és nehéz élet ez!
A lélek legfontosabb feladata, hogy megszabaduljon mindattól, ami hiábavaló, és lezárja azokat a karmikus kötéseket, amelyeket már nem szeretne magával vinni egy újabb ciklusba. Ez a fázis rengeteg változást, találkozást és eseményt hozó aktív inkarnáció, amelyben végigélhetjük mindazt, ami eddig lényeges volt, és eldönthetjük, szükségünk van-e még rá, vagy lezárhatjuk törekvéseinket, munkáinkat, kapcsolatainkat, mielőtt egy új ciklust indítanánk útjára.

Felszálló holdcsomó a 11 ház stressz-zónájában, hat a 12 házban is! A karma tehát közösségformáló, világmegváltó, galaktikus karma, a 11-es házhoz tartoznak a vágyak, remények beteljesítése is. A 12-es ház pedig a „titkok háza”, a kényszeres vagy önként vállalt magány, a krónikus betegségek és az Unió Misztika területe. Itt már lemondunk egyéni törekvéseinkről, s valamilyen Univerzális megtapasztalás lesz része az Életútnak. A lemondás is része ennek a területnek.
A Felszálló holdcsomó a Rák jegyében van, ura a Hold a X-es házban, Bikában. A Karmikus életfeladat (Felszálló), olyan eseményeket hoz, melyek egy Cél, Hivatás felé „terelik” a szülöttet (X-es ház), melynek része a művészet és az Értékteremtés (Bika). A Vénusz a X-es házban a Plútóval együttállásban mutatja, hogy nagy transzformációk által jut el a szülött céljához, s ura a Merkúriusz a 12-es házban, utal a magányos, nehezített és szélsőséges körülményekre (bekötetlen).

Kahlo apja, egy erdélyi magyar zsidó család sarja, 19 éves korában vándorol ki Mexikóba.


Apjának első házasságából két lánya születik. Felesége a második kislányuk születése után meghal. Huszonhét évesen Guillermo Kahlo újra megnősül. E házasságából négy lánya születik, Matilde, Adriana, Frida és Cristina.
Frida anyja apai ágon indián, anyai ágon spanyol származású. Guillermo Kahlo apósától tanulja meg a fényképészet mesterségét. 1904 és 1908 között közel ezer felvételt készít Mexikó építészeti örökségéről, mellyel elnyeri “a mexikói kultúrális örökség első számú hivatalos fotográfusa” címet, s a későbbiekben is az egyik legkíválóbb mexikói specialistája marad a tájkép- és az építészeti fényképezésnek.


Frida Kahlo hatévesen gyermekbénulásban (poliomyelitis) betegedett meg, jobb lába deformálódott. Ezt leplezendő fiatal lányként előszeretettel öltözött férfiruhába, majd hosszú mexikói szoknyákba.

1.      A direkciós Mars (Mars= izmok, a Radixban együttáll az Uránusszal=bénulás) oppozícióba kerül a Jupiterrel (8-as ház ura).
2.      A direkciós Nap együttáll a Jupiterrel (jobb oldali sorvadás, bénulás, Nap=jobb, Jupiter 8-as ura=sorvadás, „halál”, valami megszűnik, elhal, meghal...
3.      Életóra a Szűz jegyében, ura a Merkúriusz a 12 házban, bekötetlen = szélsőséges, nem várt helyzetek generálódhatnak, 12-es házas jelleggel! A Merkúriuszhoz tartoznak a végtagok. Az Életóra szemben áll a 8-as házas Szaturnusszal. Huber rendszerében a Szaturnuszhoz tartozik a fizikai test, s annak funkcionális megélései. Az oppozíció=szembenállás Primér fényszög, ami beindítja a Szaturnusz Ciklusát. Hoz egy 8-as házas eseményt: sorvadás, halál a test egy részében…
4.      Karmaóra együttáll a X-es házas Vénusz-Plútó együttállással. A Vénusz az MC, a Plútó az IC ura. Radikális változás az Életúton.
5.      Mind az Életóra, mind a Karmaóra fényszögelik a Felszálló holdcsomót.



A család szűkösen élt, ezért a lányoknak már korán dolgozniuk kellett. Ennek ellenére Frida alapfokú iskolája elvégzése után az ország egyik legjobb középfokú intézményében tanulhatott, orvosnak készült.



Frida Kahlonak 18 éves korában (1925. IX. 17-én) egy autóbuszbaleset következtében tizegynéhány helyen törik el a jobb lába, három helyen törik el ill. reped meg a medencéje, a harmadik és negyedik csigolya között pedig a gerince, miközben a busz fém kapaszkodórúdja hátulról átfúrja az oldalát, ami elől a vagináján jön ki.

Orvosai a csodával határos szerencsével hozzák vissza az életbe, de maguk sem hisznek benne, hogy valaha is újra járni fog. Bő két év is eltelik, mire ez bekövetkezik, s mivel közben nem fejezheti be, ill. folytathatja tanulmányait, festeni kezd. Csak sokára derült ki súlyos gerincsérülése, hónapokra gipszfűzőbe zárták. Az unalom és a fájdalom elől menekülve kezdett festeni. Egy, a baldachinos ágya mennyezetére szerelt tükörben nézhette magát, így festette első önarcképét.



Nézzük, mi utal a horoszkópban a tragédiára, s ennek következtében az Életcél/Életút (MC) átalakulására!
1.      A direkciós Vénusz (a 3-as ház és az MC ura) eléri a Neptunuszt (8-as ház ura). Egy közlekedési baleset folytán megváltozik a teljes Életút!
2.      AC converz eléri a 12 házas (bekötetlen) Merkúrt! A személyiség és a fizikai test változik (AC).
3.      Életóra a Skorpió jegyében jár, ura a Plútó is aktív, gyökeres változást hoz. Aktív a Szaturnusz (aktív volt a gyermekbénulásnál is!).
4.      Karmaóra belép a 8-as házba (óramutató járásával megegyezően halad). Indul egy hosszú, okkult folyamat, leépülés, műtétek, elengedés, a halállal való szembenézés. A Karmaóra fényszögeli a 8-as ház urát, ami együttáll a Felszállóval…
 

Frida sok arca
Portréi festészetének meghatározó részét képezik. Oroszlán AC, ura a Nap együttáll a Neptunusszal a Rákban. A Hold uralma alatt a sokszínűség, a változás az, ami állandó. Frida nem önmagát festi, hanem hangulatait. Az unalom és a fájdalom elől menekülve kezdett festeni. Befelé figyel, s ez a koncentrált magány alakítja jellemét, eredetiségét. Sok önarcképet festett, s ezt magányosságával magyarázta. Erre utal a horoszkóp Én-oldalának túlsúlya is. Az arca maszkszerű, szinte semmiféle érzelem nem tükröződik rajta, az arcot körülvevő, jelképes értelmet hordozó tárgyak, állatok, a háttérben látszódó táj árulja el a kép igazi mondanivalóját, pillanatnyi lelkiállapotát.



A Huber módszernél fontos vizuálisan is „értelmezni” a Radix képletet. Ha ránézünk Frida horoszkópjára, szembetűnik a képletet uraló oppozíció, az 5-11-es tengelyen. Jelenthetne ez a „függőleges” fényszög, törekvést, ambíciót, vagy küzdelmeket. De ha jobban megnézzük a résztvevőket, látjuk, hogy a születési uralkodó (Nap) együttáll a 8-as ház urával, Neptunusz, s ez áll szemben a Retrográd Uránusszal és Retrográd Marssal, s olyan ez, mintha őt magát szúrnánk karóra, s gyakorlatilag ez is történik a közlekedési balesetben.  Mintha felszúrná, átszúrná valami a gerincoszlopát (Nap). Ezt az életérzést festi meg a lenti képen…
Érzelmileg is sokat szenvedett, a házasságában (Uránusz VII-es házúr). A sok Víz elem a horoszkópban szintén az intenzív érzésekre utal a pszicho-struktúrában (Radix).

The Broken Column

Kortársai őt egy gyönyörű, vonzó, temperamentumos, okos, jó humorú nőnek ismerik meg. Az egykori balesetnek első ránézésre nyoma sincs rajta, jóllehet időnként rettenetes fájdalmak gyötrik, gerincproblémák jönnek elő, rendellenességek jobb lábának vérellátásával. 32-ben derül ki, hogy – a baleset következtében – nem születhet gyereke. Várandós lesz és spontán elvetél.


Életének a balesetet követő három évtizedében több, mint harmincszor megoperálják.
1950-ben egy kilenc hónapos, hét operációval járó kórházi kezelést követően haláláig erős fájdalomcsillapítókon él, 1953-ban amputálják a lábát, s ezt követően, 47 évesen,1954. július 13-án hal meg.



Az állatbarát Firda
Nehézségei ellenére tele volt életörömmel. Imádta az állatokat, embereket, a szórakozást, a művészetet.

Dolumentumfilm Frida életéről


„I joyfully await the exit – and hope never to return” – Frida
„Boldogan várom a kilépést – és remélem, soha nem térek vissza” - Frida



Adatok forrása:

Film az életéről: