Leszakadt lélekrészek – pánik, szorongás… vagy már a kiégettség állapota?

Ha van leszakadt lélekrészed, felismerted azt, s szeretnéd visszaintegrálni önmagadba, jó lenne a sérülésektől letisztítani azt, hogy amikor visszatér hozzád, mentes legyen minden árnyékgondolattól és minden lehúzó energiától.

Képzeld el, hogy ez a leszakadt lélekrész madár képében érkezik vissza hozzád, s egy vízesésen keresztül vezet az útja. Tudatosan koncentrálj a légzésedre, miközben visszafogadod magadba az érkező energiát (madarat), örülj neki, s válj eggyé vele a szívedben!



Mik azok a leszakadt lélekrészek?

Jelentős (vagy jelentősnek megélt) traumák hatására rögzült lelki állapotok, melyek a kialakulásukhoz hasonló helyzetben ”aktiválódnak” és egy különálló személyiséghez hasonlóan hatnak, “viselkednek”. Az önismerettel foglalkozók előszeretettel nevezik az ilyesmit “gombok”-nak, amiket megnyomva tudattalanul egy régi minta szerint kezdünk működni, vagy amelyek régi érzéseket hoznak ismét felszínre, amik a jelen, valós helyzetben sokszor indokolatlan, túlzott, működésképtelen reakciókat eredményezhetnek.

Én szeretem a „tüske” példát is használni: megérkezik az új csodálatos partner az életünkbe, s megsimítja a karunkat. Mi felszisszenünk kérdezve: miért bántasz? hát te is?
Pedig csak azért fáj a simítás, mert előző kapcsolataink tüskéit még nem szedtük ki a kezünkből, s így bármilyen finoman közelít hozzánk az új erő, nem tudjuk átadni magunkat örömeinek. Aktiválódnak bennünk a múlt sérelmei, amit kivetítünk az új emberre. Ő pedig szegény nem érti, hogy milyen rossz tréfába keveredett. Hát vagy odébbáll vagy elkezd védekezni, vagy a legjobb esetbe szembesít minket önmagunkkal, hogy ez nem az ő „sara”, ezt nekünk kell helyretenni, magunkban.

A lélekrész leszakadását kiváltó helyzetek sokfélék lehetnek. Gyermekkori megvigasztalatlan élményeink, későbbi veszteségeink, fájdalmaink. Ezekben a helyzetekben mind otthagyhattuk lelkünk egy-egy részét, amely a tudatalattiban őrzi a sérelmet, s hasonló helyzetekben számunkra is érthetetlenül, indokolatlan heves negatív érzéseket válthat ki.
Egészen apró életszituáció, vagy veszteség teljesen kivetkőztethet magából egy „normálisnak” vélt embert, de sokszor elég a veszteség vagy a veszély gondolata is.

Az ilyen lélekrészek gyógyításában és visszacsatolásában segít többek között a reinkarnációs terápia, családállítás, kineziológia, svt, spirituális inga terápia, meditáció, autogén tréning, stb…

A probléma tudatosításának elősegítésére van egy elég egyszerű, ingyenes és hatékony módszer, a jógalégzés vagy a hasba légzés elsajátítása. Az alábbi gyakorlatot eredetiben megtaláljátok a New Breath /Dr. Norma Delaney/oldalán: http://www.compassionatebreath.net/Breathing.aspx



  1. Feküdj hanyatt, lehetőleg valami puha felületen, és takard be magadat egy világos pléddel. Hajlítsd be a térdedet, és távolítsd el egymástól a két lábadat úgy 20 cm-rel. A lábujjaid nézzenek felfelé. Engedd ellazulni a gerincedet hosszanti irányban.
  1. Vizsgáld át a testedet, érzel-e valahol feszültséget? Minél jobban engedd beleolvadni a testedet abba, amin épp fekszel.
  1. Kísérd figyelemmel a légzésedet, és helyezd a kezedet arra a területre, ahol a köldököd található. Lélegezz be és lélegezz ki. Figyeld meg, hogy a mellkasod felső részébe lélegzel-e, vagy valóban a hasad mozog? Azok az emberek, akik idegesek, szaporán veszik majd a levegőt. Felszínesen pihegnek majd a mellkas felső részébe.
  1. Helyezd mindkét kezedet gyengéden a hasadra. Lélegezz be lassan, és mélyen az orrodon keresztül, ebbe a területbe. Figyeld meg, miként emelkedik a hasad, és miként süllyed minden egyes belégzéssel. A mellkasodnak alig szabad mozdulnia, vagy egyáltalán nem.
  1. Folytasd a belégzést az orrodon keresztül, és a kilégzést szintén az orrodon vagy a szádon keresztül. Ez legyen olyan egyszerű, és erőfeszítés nélküli, ahogyan a babák lélegeznek.
  1. Lélegezz úgy 5-10 percen keresztül, naponta egyszer vagy kétszer. Lélegezhetsz a hasadba miközben állsz valahol, vagy vezetsz, vagy sétálsz. Néhány hét gyengéd gyakorlás után, növelheted a gyakorlások időtartamát.
  1. Minden egyes légzéssor után, figyeld meg ismét a testedet. A gyakorlat végén figyeld meg / vesd össze, miként érzed magadat most és hogyan érezted magadat az elején?
  1. Ha megengeded, hogy ez program az új légzéseddé váljon az életedben, észre fogod venni, mennyivel ellazultabbá válik a tested és te magad is.


Miután gyakoroltad a légzést pár napig, s már jól megy, akkor abban az állapotban, amikor már teljesen nyugodt vagy, képzeld el, hogy bemész a saját lelkedben található kertbe és ott magadhoz hívod a szellemed/lelked/Isteni éned... kinek-kinek hite szerint. Amikor megjelenik az enegia (lehet ember alak, fény, akármi, igazán nem lényeg, csak az, hogy jóleső érzés legyen), akkor mond ki magadban:

Ezt a légzéstechnikát összekapcsolhatjuk egy vizualizációs gyakorlattal:

Most magamhoz hívom azt a lélekrészem, ami ezeket a szorongásos tüneteket okozza.

És FIGYELJ! Láthatsz képeket, jöhetnek emlékek, de a LEGFONTOSABB, hogy amikor jön a lélekrész, meg kell, hogy jelenjen az a tipikus érzés, mint amikor a rohamod jön. Ne ess pánikba, hanem éld át. Nem kell sokáig, elég 1-2 mp.

Ekkor mivel itt van a lélekrész (az érzés azzal jön), mond neki magadban:

Megengedem, hogy visszaolvadj az egészbe, a lényembe, újra egyesülj velem.
És ekkor láthatod, hogy bemegy a fénybe, megölelheted, elképzelhetsz egy fénykaput amin átmegy, igazából ez is mindegy csak lásd, érezd, hogy beolvad az Isteni részedbe. (ezért hívtuk őt is az elején). Akkor vagy kész, ha a rossz érzés elmúlt. Ha még úgy érzed van más lélekrész, akkor azt is hívhatod, és őt is beolvaszthatod. Ha már nem érzel késztetést arra, hogy tovább csináld, akkor vegyél pár mély levegőt, és utána lassan nyisd ki a szemed.

Az egész nagyon hatékony, ugyanis a pánikot az okozza, hogy volt valaha egy nagyon rossz élményed, amit tulajdonképpen kizártál magadból, mert nem akarod még egyszer átélni. Ezt hívják leszakadt lélekrésznek . És amikor hasonló dolog történik, mint az esemény maga, akkor egyszerűen aktiválódik az érzés (a lélekrész "haza" akarna jönni, de ugye hozza magával a rossz érzést) és ekkor mit csinálsz? Vagy nem veszel róla tudomást, vagy elnyomod, vagy letompítod, de ezzel csak azt éred el, hogy legközelebb egyre erősebb lesz az érzés. Semmi más dolgod nincs, mint visszaengedni. Utána azt fogod tapasztalni, hogy tudni fogod, hogy na most kéne rosszul lenned, de az érzet már nem fog jönni hozzá. Ha régóta vannak már pánik vagy szorongás problémáid, akkor érdemes 3-4 napra rá megint megcsinálni, és addig folytatni, míg teljesen el nem múlik, de általában pár alkalom teljesen elég.

Amikor pedig a pánikhelyzet, szorongás, kétségbeesés „aktív”, benne vagy – „helyzet van”, ne feledd a légzést, a megtanult hasi légzés erőt ad, s segít tudatosítani, hogy itt az elnyomott érzelmek szeretnének visszatérni, s nem külső veszély leselkedik rád. Nem lesz semmi baj!

Esténként érdemes elvégezni egy csakratisztító meditációt, figyelve arra, hogy mit viszünk magunkkal pihenésünkbe:


Reggeli meridiántornánk  vagy jógagyakorlataink után elvégezhetjük ezt a megerősítő meditációt: